Kadın Yaşam Derneği'nden Basın Açıklaması

Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, Zeliha Çakılkaya adl

Kadın Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Fatma Eroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Zeliha Çakılkaya adlı genç kızın ormanlık alanda öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Fatma Eroğlu, "Ülkemizde kadın cinayetleri her geçen gün artmaktadır. Adıyaman’da da kadın cinayetleri sıradan hale gelmiştir. Kadınlarımız zaten var olan ekonomik ve sosyal sıkıntıları yetmiyormuş gibi bir de erkek tarafından katledilmeleri tahammül sınırlarını aşmıştır. Ya sevgiden, ya kıskançlıktan, ya namus gerekçesiyle, ya töre bahanesiyle öldürülüyorlar. Yoksulluğun, çaresizliğin bir patlaması olarak yaşanıyor kadın cinayetleri. Kadın cinayetlerinin önlenebilmesi, uzun erimde kadın-erkek eşitliğinin fiilen sağlanması, kadınların eşitliği ve özerkliğine saygı göstermeyi içselleştirmekle mümkün olabilir. Ancak bu hedefe varabilmek için kadın cinayetleri karşısında devletin aldığı tavır önemlidir ve cinayetlerin son bulması için acil önlemlerin alınmasını beklemek hakkımız. Şiddete uğrayan, tehdit altındaki kadınlar için, ölmesini beklemeden önce sığınma evleri, iş, sosyal güvence ve bağımsız konut edinme gibi olanaklar sağlanmalıdır. Kadın sığınaklarına ilişkin yasal yükümlülükler yerine getirilmeli, nüfusa göre ihtiyaç olan bin 400 sığınma evi derhal ve doğrudan ödeneklerle gerçekleştirilmeli, görevini yerine getirmeyen yerel ve merkezi idare görevlileri hakkında derhal kovuşturma açılmalıdır" dedi.